יום עיון בנושא "קידום תלמידות בבחירת לימודי מדע וטכנולוגיה"

נשלח 29 בדצמ׳ 2015, 4:21 על ידי Gil Glick Shimony   [ עודכן 1 בפבר׳ 2016, 0:08 ]
תמונה מיום העיון בנושא

ביום א', 8.11.2015, התקיים יום עיון בנושא קידום תלמידות בבחירת לימודי מדע וטכנולוגיה, שנערך במסגרת החוג למנהיגות ומדיניות בחינוך. ביום העיון, הוצגו ממצאים ראשוניים ממחקר שנערך על ידי פרופ' אנית סומך מאוניברסיטת חיפה ופרופ' מרים ארז מהטכניון, במימון קרן MOST  של משרד המדע והטכנולוגיה. בנוסף, הוצגו יוזמות מקומיות וארציות לעידוד תלמידות בבחירת לימודי מדע וטכנולוגיה, ונערכו דיונים סביב שולחנות עגולים בנושאים העומדים על סדר היום בתחום זה.

מתוך מחקרן של פרופ' סומך ופרופ' ארז "פיתוח מודל לעידוד תלמידות בבחירת מקצועות מדע וטכנולוגיה", עולה כי נשים נמצאות בתת-ייצוג בתחומי המדע והטכנולוגיה הן בשלב בחירת מגמת הלימודים בבית הספר והן בעולם העבודה, בעיקר בתחומי המתמטיקה,  הטכנולוגיה וההנדסה. אחוז התלמידות במקצועות ההנדסה באוניברסיטאות בארץ נמוך במיוחד, פחות מ-20% . סקירת הנעשה בישראל מעלה כי קיים מגוון של יוזמות/תכניות לעידוד תלמידות בחטיבת הביניים ובחטיבה העליונה לבחירה במקצועות המדע והטכנולוגיה כמקצועות מורחבים. למרות חשיבותן של תכניות אלו, נראה כי חסר מחקר מקיף אשר יבחן את מאפייני המודלים השונים, ואת הצלחתם. על כן, מטרות המחקר הן:
(1) לזהות גורמים לפערי מגדר בבחירת מקצועות מדעיים-טכנולוגיים בבתי הספר התיכוניים בישראל.
(2) לשקף תמונת מצב של התכניות הפורמאליות והבלתי פורמאליות הקיימות במערכת החינוך בישראל לעידוד תלמידות לבחור במקצועות המדעיים-טכנולוגיים, ולהעריך את האפקטיביות שלהם.
(3) לפתח מודל חינוכי-פדגוגי שמטרתו לעודד תלמידות תיכון לבחור במקצועות מדעיים-טכנולוגיים במהלך לימודיהם בבית ספר תיכון.
המחקר הינו מחקר אורך ומשולבים בו כלים כמותיים ואיכותניים – ניתוח מסמכים, ראיונות עומק ושאלונים. חשיבותו של המחקר הינה בכך שהוא יאפשר, לראשונה, מיפוי והערכה של התכניות הקיימות לעידוד בנות לבחור במקצועות- המדעים-טכנולוגיים, ויציע מודל מבוסס-נתונים שניתן ליישום בבתי- הספר.

שתי החוקרות הן פסיכולוגיות ארגוניות שמתמקדות בחקר המוטיבציה. אנית סומך מאוניברסיטת חיפה, חוקרת את הסביבה הבית-ספרית ומרים ארז מהטכניון, חוקרת מוטיבציה לעבודה וחדשנות בארגונים. כל אחת מהחוקרות ממלאת תפקיד של יועצת נשיא האוניברסיטה/טכניון לשוויון מגדרי.

ניתן לצפות בתמונות שצולמו במהלך יום העיון בקישור הבא: גלריה - יום עיון 8.11.2015

מצ"ב חומרים המסכמים את תוכנו של יום העיון